10 formes d'augmentar la intensitat del senyal WIFI

Si volem tenir un bon rendiment en el senyal de la nostra xarxa WIFI haurem de considerar dos factors principals que influeixen sobre ell: la cobertura i la velocitat.

Necessitem un bon equilibri entre ambdues. Per exemple, de poc serveix disposar d'una gran velocitat si hem d'estar enganxats al router o al revés poder allunyar-nos d'ell però tenir dificultats per navegar.

Hi ha diversos factors que poden interferir en un correcte rendiment del senyal WIFI:

  • La distància: una excessiva distància pot fer que el senyal WIFI no arribi amb la intensitat adequada.
  • La construcció de l'edifici: si el senyal WIFI ha de travessar parets, rebotar per diverses estructures i materials anirà perdent qualitat.
  • Interferències: Altres senyals de WIFI, instal·lacions elèctriques o electrodomèstics, poden generar interferències.
  • Programari no actualitzat: és possible que el firmware del router necessiti una actualització per millorar el rendiment.

Imatge que mostra l'abast del senyal WIFI d'un router

Afortunadament, hi ha solucions per ampliar la cobertura de la seva xarxa WIFI. Algunes són gratuïtes i impliquen només realitzar certs canvis i altres requereixen la compra de material, no necessàriament molt car.

1. Canviar el canal (gratuït)
Els router WIFI operen en diferents canals. Quan es configura pot establir un per defecte que no és el més convenient. Accedint a la patalla configuració del router (consulteu el manual de cada un) es poden Camviar aquests canals. Hi ha programes que permeten veure que xarxes WIFI hi ha a la zona i que canals utilitzen, donant-nos així informació sobre quals estan més saturats i quins menys.

2. Actualització del firmware del router (gratuït)
Aquesta actualització no se sol tenir en compte en moltes ocasions i podria solucionar certs problemes de connectivitat. Depenent del equip del que estiguem parlant, de vegades són els mateixos fabricants ens avisaran que hi ha noves actualitzacions. En altres casos, haurem d'anar al web del fabricant i localitzar quina és l'última versió i actualitzar l'equip.

3. Actualització del firmware de l'adaptador de xarxa (gratuït)
De la mateixa manera que passa amb el router, l'adaptador de xarxa en ocasions també requereix d'una actualització de firmware per millorar el seu rendiment o solucionar determinats problemes. Haurem localitzar el model i buscar l'actualització a la web del fabricant.

4. Canvi de localització del router (gratuït)
En funció de les necessitats i construcció del lloc, pot interessar col·locar el router en un lloc o un altre. Pot ser interessant col·locar-lo en una ubicació central perquè puguin rebre una intensitat de senyal WIFI similar les diverses zones. En altres ocasions s'ha de col·locar en una zona que eviti obstacles o interferències.

5. DD-WRT (gratuït)
Si es vol provar una solució més avançada, hi ha la possibilitat d'instal·lar el software DD-WRT en el seu router. Aquest programari amplia les funcions i el rendiment del router, però, no tots els routers estan suportats i hi ha la possibilitat de perdre la garantia del fabricant amb aquesta actualització pel que no és recomanable per a equips d'empresa o en garantia.

6. Configurar un segon router com a punt d'accés o repetidor (econòmic)
Amb l'adequada configuració un segon router pot funcionar com a punt d'accés sense fils. Si disposa d'un router amb un any o menys d'antiguitat, probablement disposarà d'aquesta opció i la forma de configurar serà molt més simple. Comproveu la documentació del seu router per conèixer els detalls i característiques. Una altra opció, encara que de vegades una mica més cara, és adquirir un punt d'accés dedicat que simplificarà el procés i li estalviarà alguns maldecaps.

7. Canviar antena WIFI (econòmic)
A pesar que des a aparició de routers WIFI 802.11n molts equips arriben amb antena interna, encara hi amb externes que poden ser actualitzades. La idea és aconseguir antenes d'alt guany que puguin ampliar el senyal sense fils.

8. Repetidors i amplificadors de senyal WIFI (més car)
Molts fabricants venen equips que actuen com a repetidors o extensors del senyal, Encara que augmenten el senyal WIFI alguns podrien ser més complicats de configurar, podrien causar interferències amb el senyal i ser més cars. D'altra banda hem de diferenciar entre repetidors i extensors. Els primers repeteixen l'encriptació i la SSID pel que no és necessari introduir la contrseña de nou. En els extensors la SSID canvia i obliga a introduir de nou la contrasenya per connectar a l'extensió de xarxa WIFI.

9. Nous routers i adaptadors (més car)
Actualment l'estàndard per als routers és el 802.11n de doble banda. Encara que el hardware de doble banda (5GHz) dóna una millora de rendiment notable, la banda de 2.4GHz té un major abast. No obstant això, s'ha de tenir en compte que està més saturada de connexions, la qual cosa pot dificultar el rendiment.

Cada vegada més, van arribant al mercat amb l'últim estàndard de xarxes sense fils, el 802.11ac. Aquests routers són més cars però poden oferir un rendiment de fins a 1 Gbps o superior. No obstant això, tot i que són compatibles amb els anteriors estàndards, 802.11n/b/g per aprofitar aquest tipus de velocitat, es necessiten clients sense fils que suportin 802.11ac.

10. Solucions amb un únic proveïdor (més car)
Tot i que els fabricants s'afanyen a dir que els seus productes funcionaran amb els d'altres marques, és més probable i lògic que els diversos equips siguin més compatibles amb dispositius del mateix fabricant. Per aquest motiu, sempre que sigui possible, tracti de limitar els seus dispositius de xarxa WIFI a un sol fabricant. Això inclou no només el seu router o adaptador, sinó també les seves antenes, repetidors i punts d'accés.

Si està interessat en la configuració i instal·lació de xarxes WIFI o altres equips o solucions sense fils que treballin sobre xarxa WIFI contacti amb Telecon Sistemes. Podeu ampliar més informació sobre solucions sense fils aquí